Keresés
Close this search box.

Fenntarthatóság! Elegendő?

Számtalan helyen találkozhattál már a fenntarthatóság fogalmával, de azt gondolom, még mindig sokakhoz nem jutott el a komplett információ, részben vagy hiányosan értesülnek róla.

Ezért szeretném, csupán a tisztánlátás kedvéért újra megmagyarázni, mi az IKON csapattal miért is tartjuk fontosnak?! 

A fenntarthatóság azt jelenti, hogy úgy elégítjük ki jelen szükségleteinket, hogy közben azon dolgozunk, hogy a jövő generációinak is legyen lehetősége erre. Társadalmi és természeti szinten is. 

Nem kell magyaráznom, ugye, hogy ettől azért nagyon messze állunk! 

Pedig szülőként, otthon biztos vagyok benne, hogy mindannyian azon munkálkodunk, hogy a gyermekeink jövője biztosított legyen.  Fogy tudják, és értsék a fenntarthatóság miért is fontos?!

Miért is kell foglalkozni az orángutánokkal? Mi közünk lehet nekünk ehhez?

Hiszen az Indonéz szigetvilág tőlünk. több mint 10.000 km távolságra van. Nem nálunk őshonos ez az állatfaj. A mi országunkban is van épp elég tenni való. Itt is vannak megmentésre váró állatok.

És ez mind igaz is! Mégis azt gondolom, ahhoz, hogy felelős döntést tudjunk hozni, és értsük az összefüggéseket, olyan információknak kell a birtokunkban lennie, melyet még mindig kevesen mondhatnak magukénak!

A kozmetikai iparban dolgozva, több felismerés is szembe jött velem.

Az egyik az, hogy a természet adta alapanyagok olyan széles körben, és színes spektrumon állnak rendelkezésünkre, hogy az valami elképesztő. Vehetek tunéziai nerolit, iszapot a Holt-tengerből, mézet Zambiából, shea vajat Ghánából. Nincs akadálya! „Összement” a világ! Az internet segítségéve a kilométerek már időben mérhetők. Goggle, a jóbarát, pillanatok alatt talál megoldást számunkra, a világ bármely pontjáról. 

Igen, itt jön be a második, nagyon is fontos és igen szörnyű felismerés! Mi emberek, a természetünk az, ami ide vezetett bennünket. A türelmetlenség! A mindent akarunk, és lehetőleg MOST, azonnal van rá szükség, és persze olcsón. Mert akkor nagyobb a profit! De a fenntarthatóság ezzel összeegyeztethető?

Ez az a pont, ahol már a nagyiparról beszélek. Ahol kitalálják a módját, hogyan lehet olcsóbban előállítani, vegyi úton, gyorsan, amit a piac keres?! Habzást akarnak, meg évekig roncsolt hajból fényeset, egészségeset és ragyogót? Adjuk meg nekik! Igaz, hogy mérgező, és hosszú távon komoly egészségkárosító hatásuk van, és persze a környezeti hatásai is visszafordíthatatlanok, de az ki érdekel, ha az osztalék megérkezett a számlájukra?!

A pusztítás, mely ezen tevékenységek nyomában jár, elképesztő!

Kezdve az óceánokban úszó szemétszigetekkel és sajnos nem bezárólag a komplett ökoszisztémák kipusztításával. A Szumátrai és Borneói erdőírtások a pálmaolaj előállításához szükséges földterületek megtisztításának következményei. Nem nehéz kitalálni, hogy a fenntarthatóság e tekintetben egyáltalán nem összeegyeztethető.

Az akár csoda számba is vehető pálmaolajat nemcsak a kozmetikai ipar használja előszeretettel, de bio üzemanyagként, sőt élelmiszerek gyártásához is nagy mennyiségben kerül felhasználásra. Amivel nem is volna semmi gond, de a következmény, mely a nagy kereslet miatt, nagy volumenű előállítást is magával von, már nem biztos, hogy megéri.

Trópusi esőerdők négyzetkilométerei tünnek el, lesznek hamuvá, hogy helyet biztosítsanak az olajpálmáknak.  A felszálló füst nyomán, melyből hatalmas mennyiségű szén szabadul fel, legyilkolt állatok százai, megnyomorított orángutánok, és égő tőzegföld marad! Ez olyan ökológia katasztrófa felé sodor bennünket, mely jelentős mértékben járul hozzá a klímaváltozáshoz!

A pusztítás mértéke elképesztő! 300 focipályának megfelelő őserdő tűnik el ÓRÁNKÉNT! Miközben az élőhely nélkül maradt állatoknak nincs menedékük, nincs élelmük, és senki sem foglalkozik azzal, hogy a fenntarthatóság nézőpont legyen?!

És hogy hogyan kapcsolódik ez hozzánk, magyarokhoz?

Mi is a Föld nevű bolygón élünk. Nekünk is épp annyira kell, hogy fontos legyen a környezeti értékek megóvása, és az egészséges ökoszisztéma megtartása, mint bármelyik másik nemzetnek. És bár valóban a világ másik felén vagyunk, mégsem tűnik helyén valónak!

Beszállnál? Mit tehetsz Te?

Minden megvásárolt termék egy szavazat! Egy felelős döntés! Ha figyelmet fordítunk saját egészségünkre, és a környezetünkre, akkor a következő lépés lehet az, hogy nem vásárolunk pálmaolaj tartalmú termékeket sem.

Nem azért mert tök cukik az orángutánok, de egyébként azok, hanem mert be kell látnunk, hogy egy globális egység részeként nekünk is felelősséget kell vállalnunk a cselekedeteinkért! Más szemszögből kell megközelíteni a dolgokat! Mégpedig úgy, hogy érezzük, ez nem lemondás! Ez választás! A jövő választása!

Számos olyan megmozdulás van, ahova csatlakozhatsz, ha érzel magadban késztetést! De nem törvényszerű! Ha otthon kezded kicsiben, az is rendben van! Gyűjthetsz szemetet az erdőben, folyóparton akár egyedül, akár csatlakozva nagyobb mozgalmakhoz. Jane Goodall magyar oldalán is lehet csatlakozni, állatokról gondoskodni, akciókban részt venni. A Greenpeace is örömmel vesz minden segítséget, akkor is ha nem akarod letartóztatattni magad! 😉 Sőt városi szinten is lehet gondolkodni, támogatókat, csatlakozókat gyűjteni.

Számunkra inspiráló, hogy munkánk során olyan csodák születnek, mint a hideg eljárásos szappanok! Kivételes olajok és természetes összetevők, különös gondossággal megalkotott receptúráink végeredményeként!

Megoszhatod másokkal is:

Nemrégiben megjelent blogcikkeink:

Érdekelnek a natúr újdonságok?​

Ne maradj le akcióinkról, eseményeinkről és natúr tippjeinkről sem!

Jó, hogy itt vagy!

IKON Black Friday

Regisztrálj, és Neked egy nappal korábban hozzáférést biztosítunk összes Black  Friday ajánlatunkhoz!

Regisztrációd által mindenki előtt tudni fogsz különleges ajánlatainkról, melyek limitáltak számban és időben egyaránt!

Ingyenes házhoz szállítás

20.000 Ft feletti vásárlás esetén

Ekcéma gyötör?

Töltsd le INGYEN, az Ekcémás mindennapok viszketés nélkül E-book-unkat, és felejtsd el, hogy bőrproblémád van!Ha szeretnél boldog életet, a viszketés és vöröslő bőr nélkül, sebmentes napokat és hogy ne az ekcémáról szóljon minden, töltsd ki a mezőket és kattints a gombra!

Ekcéma kvíz

Add meg adataidat, hogy megküldhessük a kvíz kérdéseire a helyes válaszokat.

A megszerzett tudás segít, hogy könnyebbek legyenek a hétköznapjaid, és ne az ekcémáról szóljon minden!

Ekcémával küzdesz? Kódexünkből minden kiderül!
Iratkozz fel e-mail sorozatunkra, és tudj meg többet az ekcéma megszüntetésének lehetőségei-ről!

Elvezetünk lépésről lépésre az ekcéma nélküli élethez!