Keresés
Close this search box.

Stressz okozta ekcéma?!

Stressz okozta ekcéma! IKON Szappan Blog

Az ekcéma egy krónikus, gyulladásos bőrbetegség, mellyel együtt élni nem könnyű. Minden tizedik ember éritett, ezért kijelenthető, hogy népbetegségként van jelen.

Hét különböző formája, az atópiás dermtitisz, a szeborreás dermatitisz, a kontakt dermatitisz, a diszhidrotikus ekcéma, nummuláris ekcéma, a sztázis dermatitisz és a neurodermatitisz.

Leginkább jellemző rá,

 • csökkent védekező funkció
 • kiterjedt viszketés
 • kivörösödött bőr
 • bőrszárazság
 • gyulladt bőr
 • hámló bőrfoltok
 • duzzadt, nedvedző felhám
 • hirtelen fellángolások

A gyakran szüntelenül fennálló viszketés következtében a betegek folytonos vakaródzása csak még ront az amúgy is gyenge felhám állapotán, mely további problémákhoz vezet. Bár a vakarás pillanatnyi enyhülést hozhat, az ekcémát csak tovább súlyosbítja.

A krónikusan viszkető bőrű emberek nagyobb valószínűséggel tapasztalnak meg alvászavart, szorongást, depressziót, melyeket együttesen nehéz kezelni.

Az ekcéma és fellángolásának okai továbbra is kevéssé ismert. De a kutatók egyöntetűen azt vélik, hogy a genetika, a külső, kiváltó tényezők és a pszichológiai stressz egyaránt szerepet játszanak.

Lehet-e kapcsolat az ekcéma és a stressz között?!

Amerikai kutatók tudományosan kimutatták, hogy a stressz számos mechanizmuson keresztül befolyásolja immunrendszerünket és bőrgátunkat, ami súlyosbíthatja az ekcémát.

Amikor a szervezet stresszhelyzetbe kerül, egy fiziológiás reakció indul el, melyet gyakran az „üss vagy fuss” reakciónak neveznek. Ez eredetileg egy túlélési mechanizmus, ami ahhoz vezet, hogy a szervezet reagál a mindennapi stresszre. Ez lehet munkahelyi nyomás, családi konfliktus, vagy bármi más nyomasztó szituáció. Ilyenkor kortizol szabadul fel. Ha ez nagyobb mennyiségben történik, akkor az elnyomja az immunrendszert és fokozza a gyulladást az egész szervezetben. A gyulladás fokozódása kiterjed a bőrre is, rontva ezzel az ekcéma állapotán.

A stresszorok valószínűleg sokféle módon befolyásolják egészségünket és különösen a bőrt. (stresszor: olyan kémiai vagy biológiai tényező, környezeti állapot, külső inger vagy esemény, mely stresszt okoz a szervezetben) A különböző típusú stresszorok más és más típusú stresszhez vezetnek. Az ekcéma tipikus tünete a viszketés, mely alvási nehézséget okozva szintén hozzá járulhat a szorongáshoz, mely egy ördögi kört hoz létre a beteg számára.

Ráadásul az ekcémával küzdők sokszor társbetegségekkel is rendelkeznek, melyek lehetnek, asztma, szénanátha, ételallergia, depresszió, szorongás, valamilyen autoimmun betegség. Ezek saját stresszt és mögöttes krónikus betegségeket okozhatnak.

Szomorú számok

 • az emberek 10,1 %-a szenved valamilyen típusú ekcémában
 • ebből 3,3 % 18 év alatti gyermek, egyharmaduk közepesen súlyos, vagy súlyos állapotú
 • az atópiás dermatitiszben szenvedők 80 %-a 6 évesnél fiatalabb gyermek
 • az ekcémás felnőttek több mint 20 %-a asztmában is szenved, és náluk kétszer-négyszer nagyobb a valószínűsége az allergiás náthának vagy ételallergiának
 • ebben a bőrbetegségben szenvedők több mint 30 %-a szenved olyan mentális zavaroktól mint szorongás vagy depresszió
 • a jelenlegi adatok azt sugallják, hogy a gyermekek 80 %-a serdülő- vagy felnőtt korára „kinövi” az atópiás dermatitiszt. A fiatalabb korban diagnosztizált, súlyosabb betegségben szenvedő és városi környezetben élő gyermekeknél nagyobb a kockázat
 • a közepesen súlyos, vagy súlyos ekcémában szenvedő felnőttek 60,5 %-a számol be, súlyos vagy elviselhetetlen viszketésről

A pszichoszociális stresszorok, mint a megbélyegzés, amellyel szembesülnek, amikor az emberek azt hiszik, hogy a kiütések fertőzőek, vagy a félelem, attól hogy gyulladt bőrrel mutatkozzanak uszodában, fodrásznál, masszőrnél, vagy a betegségkezelés pénzügyi megterhelése mind hozzájárulnak az ekcémával kapcsolatos szorongáshoz.

A szorongás és a depresszió gyakori kiváltó okai lehetnek az ekcémának, okozhatják hirtelen fellángolását vagy súlyosbodását.

Mit tehetsz?

A stressz és az ekcéma viszonyában és kezelésében az a legnehezebb, hogy beazonosítsák, mi a stresszor. A stresszor azonosítása és annak megváltoztatása gyakran kihívást jelent. Ezért a stresszcsökkentés általánosabb megközelítése hatékony módszer lehet. Keress olyan módszereket, melyek köztudottan levezetik a feszültséget, mint például a jóga, a meditáció, de érdemes az életmód váltással, a rendszeres testmozgással is próbálkozni. Nem elhanyagolható a támogató közegben való létezés, mint olyan.

Van segítség?

Több kutatás is irányult rá, hogy azt bizonyítsák, hogy a tüneti kezelések mellett azok a betegek, akik pszichológus szakorvost is igénybe vettek, azoknak javult a bőrük állapota. Az érzelmi stressz és az ekcéma kapcsolata sokrétű, és még nem ismert minden tényező.

A kutatások azonban egyértelműen rámutatnak, hogy a stressz jelentősen hozzá járul az ekcémához az immunválaszra és a bőr védelmi funkciójára gyakorolt hatása révén, ami alá támasztja a szorongás és a stressz csökkentését célzó terápiás stratégiák szükségességét.

Mi is segíteni szeretnénk!

Amit mi, az IKONnál segítségként nyújtani tudunk, az egy balzsam, ami tiszta összetevőivel segíthet a szorogás oldásában, és így a viszketés és vakaródzás elkerülésében is. Mivel a „Használd el teljesen!” IKON garancia teljes védelemet nyújt számodra, bátran kipróbálhatod, kockázatmentesen.

Az ekcéma és a meditáció IKON Szappan Manufaktúra

Ha pedig további megoldásokat is keresel, olvasd el cikkünket, mely a meditáció hatásáról szól az ekcéma elleni küzdelemben.

Források:

1. Eczema Symptoms & Causes | National Eczema Association. National Eczema Association. Published 2020. Accessed November 9, 2020.

2. Bieber T. Atopic Dermatitis. New England Journal of Medicine. 2008;358(14):1483-1494. doi:10.1056/nejmra074081

3. Steinhoff M, Suárez A, Feramisco J, Koo J. Psychoneuroimmunology of Psychological Stress and Atopic Dermatitis: Pathophysiologic and Therapeutic Updates. Acta Dermato Venereologica. 2012;92(1):7-15. doi:10.2340/00015555-1188

4. Rinaldi G. The Itch-Scratch Cycle: A Review of the Mechanisms. Dermatol Pract Concept. 2019:90-97. doi:10.5826/dpc.0902a03

5. Treatment for Itchy Skin | Itch Relief | Itchy Scalp Remedies. National Eczema Association.  Published 2020. Accessed November 9, 2020.

6. Yosipovitch G, Tran B, Papoiu A et al. Effect of Itch, Scratching and Mental Stress on Autonomic Nervous System Function in Atopic Dermatitis. Acta Dermato Venereologica. 2010;90(4):354-361. doi:10.2340/00015555-0890

7. Eczema Prevalence, Quality of Life and Economic Impact. National Eczema Association.  Published 2020. Accessed November 9, 2020.

8. Bekić S, Martinek V, Talapko J, Majnarić L, Vasilj Mihaljević M, Škrlec I. Atopic Dermatitis and Comorbidity. Healthcare. 2020;8(2):70. doi:10.3390/healthcare8020070

9. Mullington J, Simpson N, Meier-Ewert H, Haack M. Sleep loss and inflammation. Best Practice & Research Clinical Endocrinology & Metabolism. 2010;24(5):775-784. doi:10.1016/j.beem.2010.08.014

10. Yang Y, Boen C, Gerken K, Li T, Schorpp K, Harris K. Social relationships and physiological determinants of longevity across the human life span. Proceedings of the National Academy of Sciences. 2016;113(3):578-583. doi:10.1073/pnas.1511085112

Megoszhatod másokkal is:

Nemrégiben megjelent blogcikkeink:

Érdekelnek a natúr újdonságok?​

Ne maradj le akcióinkról, eseményeinkről és natúr tippjeinkről sem!

Jó, hogy itt vagy!

IKON Black Friday

Regisztrálj, és Neked egy nappal korábban hozzáférést biztosítunk összes Black  Friday ajánlatunkhoz!

Regisztrációd által mindenki előtt tudni fogsz különleges ajánlatainkról, melyek limitáltak számban és időben egyaránt!

Ingyenes házhoz szállítás

20.000 Ft feletti vásárlás esetén

Ekcéma gyötör?

Töltsd le INGYEN, az Ekcémás mindennapok viszketés nélkül E-book-unkat, és felejtsd el, hogy bőrproblémád van!Ha szeretnél boldog életet, a viszketés és vöröslő bőr nélkül, sebmentes napokat és hogy ne az ekcémáról szóljon minden, töltsd ki a mezőket és kattints a gombra!

Ekcéma kvíz

Add meg adataidat, hogy megküldhessük a kvíz kérdéseire a helyes válaszokat.

A megszerzett tudás segít, hogy könnyebbek legyenek a hétköznapjaid, és ne az ekcémáról szóljon minden!

Ekcémával küzdesz? Kódexünkből minden kiderül!
Iratkozz fel e-mail sorozatunkra, és tudj meg többet az ekcéma megszüntetésének lehetőségei-ről!

Elvezetünk lépésről lépésre az ekcéma nélküli élethez!