Keresés
Close this search box.

Gyakorlati útmutató érzékeny bőr ápoláshoz

Érzékeny bőr IKON Szappan Manufaktúra

Az érzékeny bőr gondoskodása komoly körültekintést igényel; kulcsfontosságú, hogy figyelj oda mit, mikor és hova kensz, ha szeretnéd, megtartani egészséges kinézetét, és tovább nem akarod nehezíteni, az amúgy sem könnyű helyzetedet.

Mit kell elkerülnöd?

Az első és talán legfontosabb lépés az érzékeny bőr ápolásában, hogy kerüld azokat az összetevőket, amelyek irritálhatják a bőrödet. Az alkohol és a kőolaj származék tartalmú termékek például érdemes kihagyni.

Alkoholos termékek! NE!

Az ilyen típusú bőr esetében az alkoholtartalmú termékek használata nem javasolt, mivel az alkohol hajlamos kiszárítani a bőröd, ami még tovább fokozhatja az irritáció érzetét és bőröd érzékenységét. Hasonlóképpen, a kőolaj származékok- amelyek gyakori összetevői nem csak a kozmetikumoknak, de a tisztítószereknek is, erős, túlzó tisztító hatásuk miatt csökkenthetik bőröd természetes olajait, ezáltal sérülékenyebbé téve azt a környezeti ártalmakkal szemben.

Ennélfogva, amikor érzékeny a bőröd, olyan bőrápolási termékeket válassz, amelyek kifejezetten az érzékeny bőr szükségleteihez lettek igazítva. Ezek a termékek általában hipoallergének, ami azt jelenti, hogy minimalizálják az allergiás reakciók és a bőrirritáció kockázatát. Emellett gyakran mentesek szintetikus illatanyagoktól, parabénektől és egyéb kemikáliáktól, amelyek gyakran váltanak ki negatív bőrreakciókat.

Az organikus, illatmentes és színezékmentes termékek a legjobb választások. De ajánlott, hogy érzékeny bőr esetén ne csak az összetevők listáját figyeld, hanem az adott termék biztonságosságát teszteld egy kis területen történő bőrpróbával is, és kell is!

Víz, víz, víz! A méltán sokat emlegetett belső táplálás!

Érdemes a bőrápolási rutinod részévé tenni arcod és tested napi hidratálását. Az érzékeny bőr is megfelelő mennyiségű és minőségű hidratálást igényel, hogy egészséges és ragyogó maradjon.

Ezért napi 8 pohár víz megivása javasolt. (Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság javaslatait és érdemes e témában elolvasni.) Ez azért fontos, mert segít megőrizni az egészséges bőrt belülről kifelé.

Ha a bőr kiszárad, hámlik és viszkethet. Ha elegendő vizet iszol a nap folyamán, akkor bőröd telt és fiatalos marad. A víz segít kiüríteni a méreganyagokat a szervezetből, ami szintén javíthat bőröd megjelenésén. Ezenkívül a hidratáltság megakadályozhatja a ráncok és finom vonalak kialakulását. Tehát, ha azt szeretnéd, hogy bőröd a lehető legjobban nézzen ki, minden nap igyál sok vizet!

A víz bőrápolási rutinba való beépítéséről egy másik cikkünkben bővebben is olvashatsz.

A ruha, ami az érzékeny bőrt fedi

Az érzékeny bőr ápolása során érdemes figyelmet fordítani a ruházatunkra is. Fontos, hogy puha anyagból készült, laza viseletű ruhákat válasszunk, amelyek nem dörzsölik a bőrödet. Lehetőség szerint ne tartalmazzanak szintetikus szálakat, és engedjék bőrödet szabadon lélegezni. Ez egyben azt is jelenti, hogy kerüld, ha teheted a szoros, feszes ruhadarabokat.

A bőröd érzékenységét megsokszorozhatja a napfény, a szél vagy a hideg hatása. Ezért mindig figyelmet kell fordítanod a megfelelő védelmet biztosító készítmények és termékek használatára, például napfény védő krém, kalap és egyéb hasznos dolgok.

Takarítás érzékeny bőr esetén

Nem szabad megfeletkezned róla, hogy takarítás során is érintkezhetsz vegyszerekkel, melyek érzékeny bőr esetén nem tesznek Neked jót. A erősen maró tisztítószerek használata normál bőr esetén is inkább kerülendő, de Neked fokozottan figyelned kell rá, hogy gumikesztyűt használj. De még jobb, ha vegyszermentes alternatívákhoz fordulsz. Melyekről ebben a cikkünkben bővebben is olvashatsz.

Végezetül, a bőrgyógyászok és bőrápolási szakértők tanácsát követve olyan termékeket érdemes beépíteni a napi rutinba, amelyek gyulladáscsökkentő és hidratáló hatóanyagokat tartalmaznak, például aloe verát vagy tiszta növényi olaj alapú összetevőket.

E termékek segíthetnek a bőr megnyugtatásában és hidratálásában, miközben hozzájárulnak a bőr védőrétegének erősítéséhez. Az ilyen típusú óvintézkedésekkel észrevehetően javítható az érzékeny bőr állapota és komfortérzete.

Megoszhatod másokkal is:

Nemrégiben megjelent blogcikkeink:

Érdekelnek a natúr újdonságok?​

Ne maradj le akcióinkról, eseményeinkről és natúr tippjeinkről sem!

Jó, hogy itt vagy!

IKON Black Friday

Regisztrálj, és Neked egy nappal korábban hozzáférést biztosítunk összes Black  Friday ajánlatunkhoz!

Regisztrációd által mindenki előtt tudni fogsz különleges ajánlatainkról, melyek limitáltak számban és időben egyaránt!

Ingyenes házhoz szállítás

20.000 Ft feletti vásárlás esetén

Ekcéma gyötör?

Töltsd le INGYEN, az Ekcémás mindennapok viszketés nélkül E-book-unkat, és felejtsd el, hogy bőrproblémád van!Ha szeretnél boldog életet, a viszketés és vöröslő bőr nélkül, sebmentes napokat és hogy ne az ekcémáról szóljon minden, töltsd ki a mezőket és kattints a gombra!

Ekcéma kvíz

Add meg adataidat, hogy megküldhessük a kvíz kérdéseire a helyes válaszokat.

A megszerzett tudás segít, hogy könnyebbek legyenek a hétköznapjaid, és ne az ekcémáról szóljon minden!

Ekcémával küzdesz? Kódexünkből minden kiderül!
Iratkozz fel e-mail sorozatunkra, és tudj meg többet az ekcéma megszüntetésének lehetőségei-ről!

Elvezetünk lépésről lépésre az ekcéma nélküli élethez!