Keresés
Close this search box.

#egyuttotthon: főzni vagy nem főzni?!

főzni, vagy nem főzni

Mindenki itthon.

 

Együtt vagyunk. Sokat! Aminek mindenféle szempontból hozadékai vannak. Fizikálisan, mentálisan.  Eddig valahogy kevésbé tűnt fel, hogy mennyire nem mindegy, ha csak reggel és este vagyunk itthon, mint most 0-24-ben. A ház sokkal nagyobb igénybe vételnek van kitéve, és ezzel persze, én is.

 

Hálás vagyok, hogy viszonylag nagy élettér adatott meg nekünk.

 

Most ki is van használva, maximálisan. Innen is üzenem, azoknak, akik 1-2 szobába vannak kénytelenek most élni a mindennapokat, TARTSANAK KI, és tér helyett meneküljenek a könyvek adta határtalan térbe, ha csak tehetik.

A sokan-együtt-itthon eredménye, hogy én hiába hagyom a dolgozót rendben és tisztaságban este magam után, másnap reggelre, valószínűleg kamaszok által feldúlva lelek rá. A kérdőre vonáskor persze, ártatlan arcokba ütközök és részemről érthetetlen magyarázatokba, hogy azért van a lakás, hogy használjuk, és késő volt már, nem akart a rendrakással zörögni, felébreszteni bárkit is. Mondjuk a szétpakoláskor még nem zavarta, hogy esetleg felébredhetünk rá, ugye?! Mindegy!

A corona helyzet kialakulása miatt is, és a home office – home scholl kettőse is indokolja, hogy most hatványozottan többet kell takarítani, pakolgatni, hogy azért rend is legyen.

Nem mellesleg a közös étkezések száma is megnőtt, így az akár napi többszöri főzés is (de étkezés mindenképp) kardinális kérdéssé vált.

Nálunk, ha meg találom kérdezni a kisebbik lányom, hogy mit enne, (nem is tudom, miért csinálom, úgyis tudom a választ előre) akkor gyakorlatilag a virsli-tejbegríz-palacsinta, Bermuda háromszögből van lehetőségem választani.

Nem mintha nem enne meg mást. Sőt, ha bele gondolok, kevés az olyan harapnivaló, melyet vonakodva enne meg, vagy nyélből elutasítana. 

Színes a fantáziám, nyilván ezt is meg lehete oldani, ha az ember lánya akarná, de természetesen nem akarja!  Igazából nem válogatós, és még azt sem jelenthetem kis, hogy ezen kedvencei oly ritkák, hogy nem csoda, ha állandóan ezen étkek után áhítozik. Meg vannak a szívesen fogyasztott fogások, melyeket el szoktunk készíteni. A kísérletezés iránti vágyam, a magam részéről az élet más területein szoktam kiélni. Nálunk a férjem az, aki szívesen főz net-ről/szakácskönyvből amit ki-ki a maga ízlése szerint fogad szívesen vagy kevésé.

A „régi” életünkben, mindenki egész nap házon kívül ténykedett. Suli, munka, ügyintézés. Így a napi 1 darab közös étkezés a vacsora volt, általában frissen készített, főtt étel. Tudtuk, hogy nem egészséges, amikor az egész napi lótás-futás után, jobb híján este vettük magunkhoz a napi kalória adagot, de ugye a rossz szokásokkal nem is olyan könnyű. Utána meg csodálkoztunk, ha éjjel jöttek a boszorkányok. 

A mostani, nem épp hétköznapi helyzetben, azonban a délelőtti együtt tanulás mellett, pont el tudom készíteni az ebédünket is. Így mondhatni, a mi életünk egészséges fejlődést mutat, az önkéntes karatén alatt.

A reggelit és a vacsit megoldjuk okosba. Ha marad délről valami, akkor van, aki azt választja, és van aki a hűtőből vadászik főtt tojást, felvágottat vagy egyedet.

Érdemes azonban előre gondolkodni. Megtervezni legalább 1 heti menüt, akinek igénye van rá, annak nasikkal, sütikkel együtt. 

 

Könnyebb a költségvetésednek is, hiszen ha tudod, hogy mit fogsz az adott héten főzni, a bevásárló listát is ahhoz fogod igazítani. Az impulzív, „ez is jól jöhet”, „az meg akciós” „úúúú de szeretem, sosem lehet kapni” bevásárlások sokkal inkább terhelik meg a pénztárcádat, mint a célozottak. Most egyébként sem futkosunk napi szinten boltba, a heti egy nagyobb bevásárlás ebből a szempontból is praktikus. Ha odafigyelsz, és átgondolt vagy.

A friss hozzávalós kajákat csináld meg a vásárlásod utáni napokban, és a fagyasztó segítségét igénybe véve, a hétvégén sem kell rántott küszöböt ennetek.

 

Ha listázod a kedvenceiteket (nem csak a legkisebb gyermekét, hanem mindenkiét) amit szívesen esztek, levesek, tészták, húsok, köretek és édességek, akkor elég, ha heti szinten egyszer átgondolod, ellenőrzöd, mid van otthon, mit kell még beszerezni, vagy frissen venni, és meglátod, milyen megnyugvást ad, hogy nem kell gondolkodnod, egyszerűen csak kikapod a hűtőből és készítheted is!

Természetesen, ha csülköt gondoltál, pacallal és spenóttal, de a hét közepén még sincs kedvetek hozzá (valahol érthető is) akkor eltérhettek tőle, választhattok más alternatívát, vagy jegelhetitek is a dolgot, szó szerint. Nem áll meg a Föld a forgásban. Ezért ne ess kétségbe, nem szent írás a hét elei elképzelés. Lehet, hogy ja, nem, (!!!) most nem esnek be vendégek, de mondjuk nem ennétek édeset. Akkor a túrós tészta helyett, a túró majd bekerülhet valami sütibe, vagy palacsintába később. Nem a világ!

Ha gyerekek is vannak, akkor fordíts külön figyelmet rá, hogy legyen gyümölcs, ha más nem konzervben, de persze, ha van lehetőség a frissre, akkor inkább azt. Na és persze édesség. Ha nem vagy jóban a csoki-chips-cukorka kombóval, akkor vidd haza ezek egészségesebb változatait. Magvak minden mennyiségben, színben és formában, müzli szeletek, aszalványok. Esetleg hűtős cuccok, joghurt, túró rúdi, ilyesmi.

Nincs annál rosszabb, amikor a gyermek édességre vágyik, de nincs otthon fogára való!

Tervezz, légy felkészült, és #maradjotthon! 🙂

Megoszhatod másokkal is:

Nemrégiben megjelent blogcikkeink:

Érdekelnek a natúr újdonságok?​

Ne maradj le akcióinkról, eseményeinkről és natúr tippjeinkről sem!

Jó, hogy itt vagy!

IKON Black Friday

Regisztrálj, és Neked egy nappal korábban hozzáférést biztosítunk összes Black  Friday ajánlatunkhoz!

Regisztrációd által mindenki előtt tudni fogsz különleges ajánlatainkról, melyek limitáltak számban és időben egyaránt!

Ingyenes házhoz szállítás

20.000 Ft feletti vásárlás esetén

Ekcéma gyötör?

Töltsd le INGYEN, az Ekcémás mindennapok viszketés nélkül E-book-unkat, és felejtsd el, hogy bőrproblémád van!Ha szeretnél boldog életet, a viszketés és vöröslő bőr nélkül, sebmentes napokat és hogy ne az ekcémáról szóljon minden, töltsd ki a mezőket és kattints a gombra!

Ekcéma kvíz

Add meg adataidat, hogy megküldhessük a kvíz kérdéseire a helyes válaszokat.

A megszerzett tudás segít, hogy könnyebbek legyenek a hétköznapjaid, és ne az ekcémáról szóljon minden!

Ekcémával küzdesz? Kódexünkből minden kiderül!
Iratkozz fel e-mail sorozatunkra, és tudj meg többet az ekcéma megszüntetésének lehetőségei-ről!

Elvezetünk lépésről lépésre az ekcéma nélküli élethez!