Keresés
Close this search box.

A szappankészítés titkai

A szappanfőzés, szappan készítés igazi misztérium

Titkokkal, fiolákkal, virágokkal, nemes olajokkal teli, zárt világ. Olyan ősi tudás, melynek gyökerei régmúlt időkre nyúlnak vissza. Páratlan adomány, mely lehetővé teszi számunkra, hogy legyen választásunk. Eldönthetjük, hogy hiszünk a csili-vili reklámoknak, és engedünk a fogyasztói társadalom nyomásának, mely akaratát ránk „kényszerítve” azt diktálja: tömegcikket kell vennünk, mely bár annyi méreggel van tele, hogy az botrány, de szép, fényes csomagolása van, tele van vele a tv és az újságok; és mindenki azt veszi!

De dönthetünk úgy is, hogy megálljt parancsolunk az ásványi olajoknak, és parabéneknek, arcunkat a természet felé fordítjuk. Hiszen minden, amire szükségünk van, megadatott nekünk. Az egzotikus világ mangó- és kakaóvaja, a shea, a mediterrán olíva olaj, a különleges szőlőmagolaj, sárgabarackmag olaj, mind rendelkezésünkre állnak, és készséggel áldozzák fel kivételes tulajdonságaikat, szépségünk és egészségünk oltárán.

Mondják, a boszorkányok és a bolondok ritkán mondják el a titkaikat! De most mi mégis úgy gondoltuk, némi bepillantást engedünk nektek a kulisszák mögé. Hogy lássátok, milyen is az IKON Szappan Manufaktúra egy misztikus napja.

Hisszük, hogy natúr kozmetikumot készíteni kiváltság

Ezért fontos a megfelelő felkészültség, és elhivatottság. Kézzel készült termékeink „megszületésük” pillanatától életünk részét képezik. Hiszen míg az ötlettől a kész, becsomagolt termékig eljutunk, fázisok tömkelegén esnek át.

Amikor megfogalmazódik bennünk egy új termék lehetősége, többnyire valamelyik kedves ismerős bőrproblémája generál ilyesmit; akkor a receptkészítés szakasza kezdődik. Kutatunk az olyan természetes alapanyagok után, melyeknek származása igazolható, és tulajdonságai megfelelővé teszik, hogy a termék alkotóeleme lehessen.

Ha összeálltak az alkotóelemek, akkor a receptgyártás fáradságos és sok számítást igénylő periódusa következik. Olyan kötelező és fontos időszak ez, mely igazi szaktudást igényel, és elég időigényes munka is egyben. Ha a számok minden várakozásunkat alátámasztják, akkor megkezdődhet a próbagyártás.

A gyártási folyamat ezen része talán a legizgalmasabb, hiszen ilyenkor a fantáziánk szabadon szárnyalhat. Kikísérletezzük a mintákat, a megfelelő színárnyalatokat, és kreativitásunknak is csak, a közben zajló kémiai reakciók szabnak határt.

De az esetleges nehézségekkel is ilyenkor szembesülünk, melyeket vagy megpróbálunk kiküszöbölni, vagy ha a technológia miatt ez nem volna lehetséges, akkor legalábbis finomítunk rajtuk.  Megesik néha, hogy a mégoly begyakorolt mozdulat is megtréfál bennünket. A szeletelés során pedig olykor bizonyosságot nyerhet az is, hogy nem sikerült a megálmodott mintát elsőre létrehozni.

Talán azt gondolnátok, hogy ez elkedvetlenít bennünket?! De nincs így. Nagy levegőt veszünk, nevetünk egyet, és nekifeszülünk újra.

Ha a próbagyártott termék eltöltötte a megfelelő időt a szárító polcokon, (4-6 hét is kell neki) akkor a tesztelések következnek. Ezen szakasz alatt mind színét, mind formáját, súlyát tekintve vizsgáljuk a szappanokat. Osztályozzuk habzását, illatát, keménységét. Begyűtjük az összes adatot, összegzünk, elemzünk.

A rengeteg engedélyre, papírokra és kötelezően előírt minőségellenőrzési vizsgálatokra különösebben most nem térnék ki, mert tagadhatatlanul ez munkánk legunalmasabb és egyben legfontosabb része, de természetesen kellenek. Sok-sok hosszadalmas és kilókban mérhető papírtömeg, laboratóriumi vizsgálatokról, és hasonlókról.

Éééééés ha minden rendben ment, mindezek után nekikezdhetünk a csomagolásnak.

Hosszú folyamat, amíg a megoldásra váró probléma vagy feladat, testet ölt kozmetikumként. Ezen idő alatt, minden egyes darab kezünkbe kerül, többször is. Ezért nem csoda, ha azt érezzük, ezek nem csak egyszerűen tisztálkodó eszközök vagy használati tárgyak. Sokkal, sokkal többek annál!

Ez az idézet nagyon találóan megfogalmazza a lényeget:

„Ha független kézművestől vásárolsz, többet veszel egy képnél, egy szappannál, egy táskánál. Megveszed tőle egyúttal órák ezreit, amelyeket kísérletezéssel töltött, és megveszed elkövetett hibáinak százait is. Napokat, heteket, hónapokat, éveket veszel, amelyek kudarcokkal és örömökkel teltek. ” /Rebekah Joy Plett/

Megoszhatod másokkal is:

Nemrégiben megjelent blogcikkeink:

Érdekelnek a natúr újdonságok?​

Ne maradj le akcióinkról, eseményeinkről és natúr tippjeinkről sem!

Jó, hogy itt vagy!

IKON Black Friday

Regisztrálj, és Neked egy nappal korábban hozzáférést biztosítunk összes Black  Friday ajánlatunkhoz!

Regisztrációd által mindenki előtt tudni fogsz különleges ajánlatainkról, melyek limitáltak számban és időben egyaránt!

Ingyenes házhoz szállítás

20.000 Ft feletti vásárlás esetén

Ekcéma gyötör?

Töltsd le INGYEN, az Ekcémás mindennapok viszketés nélkül E-book-unkat, és felejtsd el, hogy bőrproblémád van!Ha szeretnél boldog életet, a viszketés és vöröslő bőr nélkül, sebmentes napokat és hogy ne az ekcémáról szóljon minden, töltsd ki a mezőket és kattints a gombra!

Ekcéma kvíz

Add meg adataidat, hogy megküldhessük a kvíz kérdéseire a helyes válaszokat.

A megszerzett tudás segít, hogy könnyebbek legyenek a hétköznapjaid, és ne az ekcémáról szóljon minden!

Ekcémával küzdesz? Kódexünkből minden kiderül!
Iratkozz fel e-mail sorozatunkra, és tudj meg többet az ekcéma megszüntetésének lehetőségei-ről!

Elvezetünk lépésről lépésre az ekcéma nélküli élethez!