Keresés
Close this search box.

Luca napi boszorkányok

December 13.-a Luca napja. A Luca napjához rengeteg hiedelem, tiltás és szokás köthető. Talán nincs is még egy ilyen nap. Nem tudom Te mennyire vagy babonás, tudod, fekete macska, péntek 13, négylevelű lóhere, és társai! Akár az vagy, akár nem, a Luca napi furcsa szokásokról lehet Te sem tudsz mindent.

Mit tettek a boszorkányok elkerülése érdekében?

A boszorkányság megfékezése céljából Luca napján fokhagymával dörzsölték be az állatok fejét, az ólajtókra keresztet festettek, hamut szórtak a kapuk elé, és fokhagymás kenyeret vacsoráztak, hogy bűzével riasszák el a gonosz szellemeket és boszorkányokat. A söprűket pedig eldugták és elzárták, hogy nehogy azon nyargalásszanak a kóbor boszik nagy rössel.

Luca napi boszorkányok

Murphy, a mi kutyánk!

Mondjuk, ha én, az 52 kilós kutyám és a szobamacskám fejét elkezdeném fokhagymával bedörzsölni, azt hiszem boszorkányok ide, vagy oda, nem lennék túl népszerű. A seprűk nálunk általában is eltünedeznek, (talán tényleg a boszorkák), és azt hiszem a férjem is utilaput kötne a talpamra, ha az új, csili-vili térkőre bátran nekiveselkedve, hamut hintenék. Talán kinevezne Luca napi boszorkánynak, és nem is tudom, mit tenne velem?!

A Luca széke

A Luca székét is ezen a napon kezdték el a régi idők legényei elkészíteni. A források nem egyértelműek a tekintetben, hogy pontosan milyen alkatrészét, milyen fából kellett készíteni, de több fafajtát használtak, és minden nap dolgozni kellett vele, hogy karácsonyra elkészüljön. Innen ered, a „Lassan készül, akár a Luca széke” mondásunk is. Funkciója pedig a boszorkányok kifürkészése volt.

Hát az tuti, hogy mi (az IKON csapat) a szappankészítés tudományával felvértezve, a gyógynövények ismeretével is megáldva, boszorkányként, mágján végeztük volna, ha párszáz évvel ezelőtt éltünk volna.

Még élő babonák?!

De a búza ültetésének hagyománya még XXI. században is kivitelezhető anékül, hogy megzavarnánk a wifi adást. Talán elkerülhető az is, hogy boszorkánynak kiáltsanak ki, és talán a legszebb Luca napi hagyomány.

Ezt akár gyermekekkel, akár csak magunknak is érdemes elkövetni. Egyrészről a mindennapi gondoskodás, és a növény fejlődésének figyelemmel kísérése a gyermekek számára nemcsak tanulságos, de egyben érdekes megtapasztalás is lehet. Másrészről szebbnél szebb csuprok állnak rendelkezésre, hogy a búzaszemeket csíráztathassunk benne, melyből karácsonyra akár szép zöldellő kis csokrunk is lehet.

Esetleg egy kis szépítkezési boszorkánykodást is bevethetsz, hogy az ünnepre ragyoghass. Ebben a cikkünkben egy gyors hajpakolás receptet kotyvasztunk össze, itt pedig kezedet ápolhatod egy gyorsan összedobható receptúrának köszönhetően.

Ha pedig úgy döntesz, hogy biztos, ami tuti, Te bedörzsölöd a kutyád fejét fokhagymával, hogy elkerüljék a boszorkák a házad táját, én azt mondom, hajrá! Ma van rá a legjobb alkalom!

Megoszhatod másokkal is:

Nemrégiben megjelent blogcikkeink:

Érdekelnek a natúr újdonságok?​

Ne maradj le akcióinkról, eseményeinkről és natúr tippjeinkről sem!

Jó, hogy itt vagy!

IKON Black Friday

Regisztrálj, és Neked egy nappal korábban hozzáférést biztosítunk összes Black  Friday ajánlatunkhoz!

Regisztrációd által mindenki előtt tudni fogsz különleges ajánlatainkról, melyek limitáltak számban és időben egyaránt!

Ingyenes házhoz szállítás

20.000 Ft feletti vásárlás esetén

Ekcéma gyötör?

Töltsd le INGYEN, az Ekcémás mindennapok viszketés nélkül E-book-unkat, és felejtsd el, hogy bőrproblémád van!Ha szeretnél boldog életet, a viszketés és vöröslő bőr nélkül, sebmentes napokat és hogy ne az ekcémáról szóljon minden, töltsd ki a mezőket és kattints a gombra!

Ekcéma kvíz

Add meg adataidat, hogy megküldhessük a kvíz kérdéseire a helyes válaszokat.

A megszerzett tudás segít, hogy könnyebbek legyenek a hétköznapjaid, és ne az ekcémáról szóljon minden!

Ekcémával küzdesz? Kódexünkből minden kiderül!
Iratkozz fel e-mail sorozatunkra, és tudj meg többet az ekcéma megszüntetésének lehetőségei-ről!

Elvezetünk lépésről lépésre az ekcéma nélküli élethez!